tiistai 26. elokuuta 2014

Sateenkaariperheet nykykirjallisuudessa 3 (Markéta ja Yulia)



Meidän viimeisessä blogin postauksessa haluaisimme keskittyä mielipiteisiin, joita ihmisillä on kirjallisuudesta sateenkaariperheistä. Halusimme saada selville, mitkä pitäisi olla niiden kirjojen esitteleminen lapsille hyviä tai vaihtoehtoisesti haittoja puolia. Ja myös jos ihmiset lukeavat tai lukisivat niitä kirjoja heidän lapsilleen.

Kuten me jo aiemmin mainitsimme, sateenkaariperheiden ilmiö kirjallisuudessa on aika uusi ja marginaallinen ja sen takia, se on melko vaikea löytää jatkuva keskusteleminen siitä aiheesta. Keskustelu on varmasti käynnissä LGBT yhteisössä, kun nämä kirat ovat enimmäkseen tarkoitettu tälle vähemmistöryhmälle ja heidän lapsilleen. Sitä paitsi, ihmiset eivät yleisesti kuulleet paljon niistä kirjoista, ellei he ole kiinnostuneet näistä asioista tai yleisesti kirjallisuudesta.

Se ei ole yllättävää, että nuoremmalla sukupolvella on taipumus olla avoimempi uusiin ajatuksiin ja uusiin elämän tapoihin sekä he yleensä ovat suvaitsevampia. Sen vuoksi, nuorien ihmisten mielipiteet sateenkaariperheiden kuvaamisesta lastenkirjallisuudessa on tavallisesti positiivinen. He toivottavat tervetulleeksi uusia kirjallisuuden aiheita sekä avaramielisempiä asennetta.

Tietysti on myös ihmisiä, joiden mielipide ilmiöstä on negatiivinen. Näiden ihmisten ei tarvitse olla täysin homofoobisia, monet heistä vain ajattelevat, että kun lapset ovat osallisia, on tärkeä opetta heille perinteiden perheiden arvoja. Ja siinä mielessä lastenkirjallisuden pitäisi vastata sitä, koska lapset oppivat maailmasta myöskin kirjojen kautta. Sen lisäksi, ihmisten mielipiteet kirjoista vastaavat heidän asennettaan seksuaalivähemmistöön. Ihmiset, jotka ajattelevat, että perheen pitäisi olla perinteinen (isä, äiti, lapsia), luonnollisesti ajattelevat, että sillä tavalla perheen tulisi olla kuvattu lastenkirjoissa.

Nämä kieltävät mielipiteet voivat joskus olla kirkkoon ja uskoon liittyviä. Kirkko on hyvin tunnettu sen negatiivisen asenteen takia. Kuitenkin, ajat muuttuvat ja on nykyisin mahdollista löytää myös kirkon osia, jotka tukevat homojen oikeuksia ja sateenkaariperheitä. Esimerkiksi Kallion seurakunta pystytti pomppulinnan Pride-viikon aikana.

Me rohkaisemme sinua kirjoittamaan kommentteja sinun kotimaan tilanteesta – joko samanlaisista kirjoista sinun kotimaassasi tai niiden vastaanotosta.

Lähteet:
http://ranneliike.net/
http://www.sateenkaariperheet.fi/blogi/
http://www.stara.fi/2014/07/02/kallion-seurakunnan-lastentapahtuma-pompi-ihan-homona/
http://www.sateenkaariperheet.fi

2 kommenttia:

  1. Valitettavasti Unkari on suvaitsematon ja ankara maa. Siellä perhien yksityiselämät ovat politikkan kaluja, hallinnon mielessä joka lapseton perhe on hyödytön ja mikä ei ole perinteinen (isä, äiti vähitän kaksi lasta) on harmittavaa "Unkarin yhteiskunnalle". Se on myös syy, miksi joka toinen nuori ihminen muuttaa Unkarista. (esim. politikkassa oli sanottu että nuoret naiset eivät ole oikeita henkilöitä yhteiskunnassa, ja eivät pitäisi saada töitä ennen kuin heillä ovat lapsia). Sateenkariperhet eivät ole olemassa Unkarissa, tai jos olevat se on perhen ja perhen ystävien kanssa salaisuus.

    VastaaPoista
  2. Kotimaassani yhteikunta on syvästi jakautunut homoseksuaalisuuhtien aiheen takia. Toivottavasti jonain päivänä "sateenkaariperhe" sielläkin tulee tavalliseksi käsitteeksi. On aika mielenkiiintoista katsella miten tilanne muuttuu Suomessa. Voi olla, että näemme meidän tulevaisuutta. :)

    VastaaPoista